Open Call / Ανοικτό κάλεσμα σε καλλιτέχνες, στοχαστές, συλλογικότητες

Βυζαντινό λουτρό // ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ // ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που γεννά την επιθυμία. Και η επιθυμία γεννά συναντήσεις.
Το Βυζαντινό Λουτρό Θεσσαλονίκης/Κουλέ καφέ Λουτρό» είναι ένα ορατό αλλά και αόρατο σημείο συναντήσεων ανθρώπων (και μέσω αυτών ιδεών, θρησκειών, τάξεων, φύλων), με αφορμή τη φροντίδα για ότι πιο ευαίσθητο και ομοειδές φέρουν: το σώμα τους.
Ο χώρος των Λουτρών, ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά αγαθά των Ρωμαϊκών χρόνων, μεταφέρει έως τις μέρες μας εικόνες μιας σχεδόν oυτοπικής κοινωνίας, μια ουτοπία ισότητας.
Στα Λουτρά αποκαθαίρονται Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι, Εβραίοι, όλες οι κοινωνικές τάξεις και τα επαγγέλματα. Ένας χώρος όπου τα φύλα κινούνται ελεύθερα. Ένας χώρος όπου το σώμα προηγείται της πολιτικής και της λατρείας. Ένας χώρος κοινής ευχαρίστησης. Ένας χώρος για να τραφεί και να ζεσταθεί και ο πιο φτωχός.
Όταν χτίστηκε το Βυζαντινό λουτρό (μεταξύ 11ου και 12ου αι.), στην περιοχή υπήρχαν κυρίως βυζαντινά μοναστήρια. Στην οθωμανική περίοδο, το λουτρό ονομάζεται «Κουλέ χαμάμ» από τον Πύργο [κουλέ] που δίνει το όνομα στην περιοχή. Το 1931 ο δημοσιογράφος Κώστας Σκαλτσάς την περιγράφει ως «την αρχαιότερη, τη θελκτικότερη και τη μάλλον ενδιαφέρουσα συνοικία της Θεσσαλονίκης».
Σήμερα η περιοχή ονομάζεται Κουλέ καφέ, είναι γεμάτη μνήμες (το Λουτρό έκλεισε το 1940), και πολύ πολιτισμικές επιρροές.

Κατευθύνσεις για τους καλλιτέχνες / Project Guidelines

To έργο «Θεσσαλονίκη συναντήσεις: Κοιτάζοντας το Βυζαντινό Λουτρό / Κουλέ καφέ λουτρό» καλεί video & sound artists, performers, χορευτές, storytellers, μουσικούς, ποιητές, στοχαστές, συλλογικότητες, ακτιβιστές, να δημιουργήσουν Συναντήσεις.

  • Για τις Συναντήσεις, ενθαρρύνονται οι συμμετέχοντες να έρθουν σε επαφή με καλλιτέχνες, ιστορικούς, ξεναγούς, πανεπιστημιακούς και ομάδες της πόλης της Θεσσαλονίκης με σκοπό να συνομιλήσουν για την πόλη και την ιστορία της (ωστόσο θα χρειαστεί να έχετε πολύ συγκεκριμένες ερωτήσεις). Ζητείστε μας τις σχετικές πληροφορίες.
  • Για τις Συναντήσεις, ενθαρρύνονται οι συμμετέχοντες να συνεργαστούν οργανικά με τους κατοίκους της περιοχής Κουλέ καφέ, γύρω από το Βυζαντινό Λουτρό, να εντοπίσουν μνήμες, προφορικές αφηγήσεις, τωρινές και παρελθούσες εμπειρίες ως έμπνευση στο έργο τους.
  • Για τις Συναντήσεις, ενθαρρύνονται οι συμμετέχοντες να φέρουν το παγκόσμιο στο τοπικό, το προσωπικό στο δημόσιο, το αόρατο στο ορατό χωρίς κανένα γεωγραφικό ή άλλο περιορισμό.

Τα ψηφιακά έργα που θα υποβληθούν μπορούν να έχουν μέγιστη διάρκεια έως έξι [6] λεπτά.
Οι performances μπορούν να έχουν μέγιστη διάρκεια δεκαπέντε [15] λεπτά.
Οι εγκαταστάσεις στο δημόσιο χώρο μπορούν να απλωθούν και σε άλλα σημεία της πόλης.

Τα έργα που θα επιλεγούν θα αποτελέσουν μέρη μιας ενιαίας αφήγησης στο δημόσιο χώρο, μέσα και έξω από το Βυζαντινό Λουτρό Θεσσαλονίκης.

Η ομάδα του Eye’s Walk Digital και η επιμελήτρια Φιλία Μηλιδάκη είναι υπεύθυνοι για την καλλιτεχνική επιμέλεια.
Είναι δυνατόν το σύνολο ή μέρος της συγκεκριμένης παραγωγής, να εμφανιστεί σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού ως ευκαιρία για το κοινό να συνδεθεί με την τέχνη στο δημόσιο χώρο.

Υποβολή έργων στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..
Διάρκεια κατάθεσης έργων μέχρι 30 Απριλίου 2022.
Η παραγωγή θα γίνει τον Οκτώβριο 2022.

Ακολουθήστε μας στο Facebook: www.facebook.com/eyeswalk/

instagram

instagram

 

Art in Public space is a live experience

 

Social Media

 

facebook

instagram

instagram

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter της ιστοσελίδας μας για να λαμβάνετε ενημερωτικά δελτία και νέα του Eye's Walk Digital Festival.

Contact us

Email at: info [at] eyeswalk [dot] gr
Όνομα - επώνυμο(*)
Please type your full name.

E-mail(*)
Invalid email address.

Κείμενο Μηνύματος
Invalid Input

captcha(*)
captcha Invalid Input