Eye’s Walk Digital festival σε συνεργασία με την CulturePolis

Project Lazaretta: Ψηφιακές Ιστορίες από τον παλιό και τον νέο κόσμο

Κάλεσμα σε καλλιτέχνες

Λαζαρέτο Σύρου, Λαζαρέτο Κέρκυρας
Κάλεσμα στις Ιστορίες εγκλεισμού και πανδημίας από τον παλιό και τον νέο κόσμο

Όλοι αφήνουμε κάτι να υπάρχει από την ψυχή μας στο χώρο του εγκλεισμού μας.
Γιατί μια συνθήκη είναι ο εγκλεισμός και άλλη μια είναι ο άνθρωπος με όλα τα ψυχολογικά, σωματικά, κοινωνικά και συναισθηματικά χαρακτηριστικά του, που τον βιώνει.

Πραγματοποιούμε αυτό το κάλεσμα με στόχο να κρατήσουμε τα ίχνη μας ζωντανά.
Αυτά τα ίχνη που κάνουν την εμπειρία του καθ’ενός μας μοναδική, που έρχονται από τους αιώνες της ύπαρξής μας αλλά και που οδηγούν την ελπίδα της καλής ζωής που επιθυμούμε για τον εαυτό μας και για την ανθρωπότητα.

Και αναφέρει ο Κικέρωνας:
«Τίποτα δεν είναι τόσο βασιλικό, τόσο υψηλό, τόσο γενναιόδωρο από το να προσφέρεις βοήθεια στους ικέτες, να σηκώνεις από το χώμα όσους έχουν λυγίσει, να προσφέρεις σωτηρία και να απελευθερώνεις από τους κινδύνους τους ανθρώπους»

«Nihil est tam regium, tam liberale, tamque munificum
Quam opem ferre supplicibus,
Excitare afflictos, dare salutem,
Liberare periculis homines»
Cicero

Η τωρινή πορεία μας μέσα στην Πανδημία δεν είναι κάτι καινούργιο.
Ενώνεται με αυτή χιλιάδων ανθρώπων που πέρασαν από τα Λαζαρέτα του κόσμου και πιο συγκεκριμένα από το Λαζαρέτο της Σύρου και εκείνο της Κέρκυρας, δύο από τα σπουδαιότερα της Ελλάδας, σε διάφορες χρονικές στιγμές τους: ως Λοιμοκαθαρτήρια, ως Φυλακές, ως τόποι εκτελέσεων, ως Άσυλα, ως Λεπροκομεία.

Ποια είναι τα δικά σου πνευματικά ίχνη, το δικό σου DNA που κληροδοτείς στον αγώνα του κόσμου μας απέναντι στον πόνο, το φόβο και το θάνατο, και που οι ιστορικοί του μέλλοντος θα αναγνωρίσουν και θα περιγράψουν, μιλώντας για τη σημερινή Παγκόσμια Πανδημία;

Συνοδοιπόροι σε αυτό το κάλεσμα:
Όσοι πέρασαν, στεγάστηκαν, καθάρθηκαν, φυλακίστηκαν, πέθαναν στα Λαζαρέτα του κόσμου και κυρίως σε αυτά της Σύρου και της Κέρκυρας.

Ιωάννης Ι. Σκυλίσσης, εκδότης, 1819-1891
Λαζαρέτο Σύρου 1842 - «Οικοδόμημα χαρίεν και μεσότοιχον, ενός κόσμου μολυσμένου και ενός κόσμου αμόλυντου».

Λαζαρέτο Βραϊλας 1849 - «…ακούων έξω τα ποίμνια των βοσκών …ήσαν δε μυριάδες αρνίων και προβάτων, ηνωμέναι με κωδωνίων ήχους, και ερχόμεναι μακρόθεν ως από κυκεώνα απολλυομένων ψυχών».

Karl –Bernhard Stark, αρχαιολόγος, 1824-1879
Λαζαρέτο Σύρου 1871
«Κάθε ματιά από τη στενή βεράντα… έκανε όλη αυτή τη στενοχώρια παροδικά να ξεχνιέται: η θάλασσα, η πόλη οι κορφές των βουνών υπέροχα χρωματισμένες πρωϊ και βράδυ, το ένα νησί δίπλα στο άλλο...»

Λαζαρέτο Σύρου 1871 «…αντί χρημάτων σιγά – σιγά, βρισκόταν τραπέζι, καρέκλα και κρεβάτι, οι περισσότεροι Έλληνες τον περισσότερο καιρό έμεναν κατάχαμα στα μικρά χαλάκια τους…».

Εφημερίδα Ερμούπολις, 1871
“Ευχόμεθα όπως η χολέρα εκλείψει και ταχέως επαναληφθεί η ελευθέρα συγκοινωνία μετά του εξωτερικού. Εάν οι καθάρσεις εξακολουθήσωσιν επί πολύ, σπουδαίως δάφοροι εργατικαί τάξεις και τα εμπορικά συμφέροντα θα πάθωσιν.»

Greece.terrabook.com
Λαζαρέτο Κέρκυρας
«κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το Λαζαρέτο Κέρκυρας έγινε στρατόπεδο συγκέντρωσης για τους αιχμάλωτους της Εθνικής Αντίστασης ...υπολογίζεται πως εκτελέστηκαν περισσότεροι από 118 κρατούμενοι …που στην πλειοψηφία τους ήταν πολιτικοί κρατούμενοι, δηλαδή κομμουνιστές».

Συνοδοιπόρος σου επίσης είναι και ο κάθε σύγχρονος άνθρωπος μέσα σε αυτόν τον κόσμο, όπου όπως λέει ο Albert Camus
«….[αυτός] γνώριζε πως ο βάκιλος της πανούκλας δεν πεθαίνει και θα επανέλθει μετά από πολλά χρόνια μέσα από τα σεντόνια, τα χαρτιά, …για να βασανίσει ή και να διδάξει στους ανθρώπους…»

Project Guidelines

To "Project Lazaretta: Ψηφιακές Ιστορίες από τον Παλιό και τον Νέο Κόσμο", υποστηρίζεται από το Ελληνικό Υπουργείο πολιτισμού και Αθλητισμού και θα ολοκληρωθεί σε δύο μέρη:

Μέρος Α
Δημιουργία μιας νέας πλατφόρμας ψηφιακού πολιτισμού με έργα Digital & Video Art , Screen Dance, Video Performances, με έμπνευση τα δύο Λαζαρέτα της Σύρου και της Κέρκυρας και επικέντρωση στη σύγχρονη ιστορική στιγμή της Πανδημίας.

Τα ψηφιακά έργα που θα υποβληθούν μπορούν να έχουν μέγιστη διάρκεια έως οκτώ [8] λεπτά.

Τα ψηφιακά έργα που θα επιλεγούν, θα αποτελέσουν μόνιμη συλλογή της ψηφιακής πλατφόρμας «Project Lazaretta: Ψηφιακές Ιστορίες από τον παλιό και τον νέο κόσμο», η οποία θα αναρτηθεί μέσα στο δικτυακό τόπο www.eyeswalk.gr.

Για κάθε επιλεγμένο καλλιτέχνη θα χορηγηθεί μια αποζημίωση ύψους 150 ευρώ.

Μέρος Β
Δημιουργία ενός ηχητικού ντοκουμέντου από επιλεγμένες σκέψεις, λέξεις, προτάσεις, ήχους των ανθρώπων που ζουν μέσα στη σημερινή Πανδημία και στον εγκλεισμό.

Το ηχητικό ντοκουμέντο θα οδηγήσει στη δημιουργία soundscape-storytelling σε συνδυασμό με ψηφιακή παραγωγή Video Art Installation στα δύο Λαζαρέτα.

Καλούνται οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες να μας αποστείλουν ένα ηχητικό σε μορφή mp4 με τη φωνή τους να απαντά στις ακόλουθες ερωτήσεις:

  • Τι βλέπεις;
  • Τι ακούς;
  • Τι νιώθεις;

Οι ψηφιακοί καλλιτέχνες παροτρύνονται να μελετήσουν τους παρακάτω δικτυακούς τόπους, προκειμένου να γνωρίσουν την ιστορία του Λαζαρέτου της Σύρου και του Λαζαρέτου της Κέρκυρας.

Η ομάδα του Eye’s Walk Digital θα είναι υπεύθυνη για την καλλιτεχνική επιμέλεια. Με αφορμή την ψηφιακή πλατφόρμα το Project Lazaretta: Ψηφιακές Ιστορίες από τον παλιό και τον νέο κόσμο μπορεί να εμφανιστεί σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού ως ευκαιρία για το κοινό να συνδεθεί με τον δημόσιο χώρο, την πολιτιστική κληρονομιά μέσω της τέχνης στο παρόν .

Υποβολή ψηφιακών έργων και ηχητικών έργων μέχρι 15 Ιανουαρίου 2021 στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φωτογραφία εξωφύλλου - Θωμάς Δρίκος

Tα Λαζαρέτα της Σύρου και τα Λαζαρέτα της Κέρκυρας, δύο από τα σημαντικότερα της Μεσογείου με τις ιστορίες έρωτα, φόβου και θανάτου που κρύβουν, εμπνέουν τους σύγχρονους ψηφιακούς καλλιτέχνες.
Το παρελθόν, επηρεάζεται από τη σύγχρονη παγκόσμια Πανδημία, και μετατρέπεται σε παρόν μέσω της σύγχρονης ψηφιακής τέχνης και των βιωμάτων των ίδιων των καλλιτεχνών.

To “Project Lazareta: Ψηφιακές Ιστορίες από τον Παλιό και τον Νέο Κόσμο», υποστηρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (Υπ. Απ. ΥΠΠΟΑ/ΥΓ/ΓΔΟΥ/ΔΕΦΔΑΧΤΠ/ΤΠΕΛΦ/ από 15/10/2020) με δικαιούχο την α.μ.κ.ε CulturePolis και ανάδοχο υλοποίησης την ΚΟΙΝΣΕΠ Cinesthesia, ιδρύτρια του Eyes' Walk Digital Festival.

Ακολουθήστε μας στο Facebook: www.facebook.com/eyeswalk/

instagram

instagram

 

Art in Public space is a live experience

 

Social Media

 

facebook

instagram

instagram

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter της ιστοσελίδας μας για να λαμβάνετε ενημερωτικά δελτία και νέα του Eye's Walk Digital Festival.

Contact us

Email at: info [at] eyeswalk [dot] gr
Όνομα - επώνυμο(*)
Please type your full name.

E-mail(*)
Invalid email address.

Κείμενο Μηνύματος
Invalid Input

captcha(*)
captcha Invalid Input